Jean – Claude Juncker

Jean – Claude Juncker

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

 

Γεννήθηκε στο Redange-sur-Attert στο Δυτικό Λουξεμβούργο στις 9 Δεκεμβρίου του 1954. Μέχρι και την εφηβεία του ζούσε στα νότια της χώρας και συγκεκριμένα στο Belvaux, όπου εργαζόταν ο πατέρας του σε ένα από τα μεγάλα εργοστάσια μετάλλου της περιοχής. Οι συνθήκες της περιοχής, οι κάτοικοι και η δραστηριοποίηση του πατέρα του στην Συνομοσπονδία των Χριστιανών Συνδικαλιστών του Λουξεμβούργου επηρέασαν βαθύτατα τον νεαρό τότε σπουδαστή.

Αφού ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο Εσωτερικό Σχολείο Clairefontaine στο Βέλγιο και απέκτησε το Bachelor στο Lycee Michel Rodange του Λουξεμβούργου το 1974, ο Juncker ξεκίνησε τις σπουδές του (1975) στην Νομική Σχολή του Στρασβούργου. Τέσσερα χρόνια αργότερα αποφοίτησε με Master στη Νομική και το 1980 ορκίστηκε Δικηγόρος αλλά πρακτικά ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα. Σ’ αυτή την πόλη της Αλσατίας μάλιστα, γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του την Christiane Frising.

Από το 1974 άρχισε να δραστηριοποιείται με την πολιτική και έγινε μέλος του Χριστιανο-Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το 1979 και αφού κέντρισε το ενδιαφέρον των ηγετών του κόμματος κυρίως λόγω του ρητορικού του ταλέντου και της αναλυτικής του σκέψης, έγινε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Το Δεκέμβριο 1982 ο Υπουργός Οικονομικών Jacques Santer έπεισε τον Πρωθυπουργό Pierre Werner να αναθέσει στον Juncker την θέση του Γενικού Γραμματέα Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τον Ιούνιο του 1984 εκλέχθηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για πρώτη φορά και διορίστηκε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υφυπουργός για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού στην Κυβέρνηση του Jacques Santer.

Το 1985 το Λουξεμβούργο είχε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Juncker προέδρευε των Συμβουλίων Κοινωνικών Υποθέσεων και Προϋπολογισμού. Ο Jean – Claude Juncker αυτήν την περίοδο εξάλλου άφησε να διαφανούν οι στιβαρές απόψεις του υπέρ της ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς τη θεωρούσε ως τη μόνη εγγύηση της διατήρησης της ειρήνης στην Ευρώπη.

Στην Κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 1989 ο Jean – Claude Juncker διορίστηκε Υπουργός Οικονομίας και Υπουργός Εργασίας. Την περίοδο 1989 – 1994 ήταν μια πολύ σημαντική για την πολιτική του καριέρα καθώς διέπρεψε σε εγχώριο αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 1991 από τη θέση του προεδρεύοντος του συμβουλίου του ECOFIN ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της συνθήκης του Maastricht την οποία και υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 1992.

Ωστόσο το Φθινόπωρο του 1989 η καριέρα του Jean – Claude Juncker κινδύνεψε να τερματίσει ξαφνικά όταν και ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο οποίο τραυματίστηκε σοβαρά και έπεσε σε κωματώδη κατάσταση για δύο εβδομάδες.

Στα εσωτερικά της χώρας την περίοδο 1990 – 1995 ήταν πρόεδρος του Χριστιανο-Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το 1992 ετοίμασε την μεγαλύτερη φορολογική αναμόρφωση που γνώρισε η χώρα και εφαρμόστηκε την 1 Ιανουαρίου 1993.

Στις εκλογές του 1994 επανεκλέγει στο Κοινοβούλιο και διατήρησε τις θέσεις του Υπουργού Οικονομίας και του Υπουργού Εργασίας. Στις 20 Ιανουαρίου του 1995 διορίστηκε Πρωθυπουργός στη θέση του Jacques Santer, ο οποίος διορίστηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν. Ως Πρωθυπουργός διατήρησε τις αρμοδιότητες των Υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας και παράλληλα εκπροσώπησε τη χώρα με την παρουσία του σε επίσημες διεθνείς επισκέψεις.

Κατά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Λουξεμβούργο είχε την ευκαιρία να προωθήσει τη φιλοδοξία του για μια πιο Κοινωνική Ευρώπη και παράλληλα άνοιξε τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Τον Ιούνιο του 1999 το Χριστιανο-Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε και πάλι της εκλογές και ο Jean – Claude Juncker ξανά ‘γινε πρωθυπουργός έχοντας στη σύνθεση της κυβέρνησής του εκπροσώπους του Χριστιανο-Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού Κόμματος, βάζοντας έτσι τέλος στην 15-ετή διαμάχη μεταξύ Χριστιανο-Σοσιαλιστών και Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

Στις 6 Ιουλίου 2001 η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Wilhelm του Munster της Γερμανίας τον τίμησε απονέμοντάς του τον τίτλο του Doctor Honoris Causa. Στις 14 Απριλίου 2003 του απονεμήθηκε και πάλι ο τιμητικός τίτλος του Doctor Honoris Causa αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο της Βουκουρέστης. Ο ίδιος τίτλος του απονεμήθηκε και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης τον Ιανουάριο του 2004.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2002 στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού, ο Jacques Chirac του απέμεινε τον τίτλο του Grand Officier de la Legion d’ Honneur. Στις 13 Απριλίου 2003 ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ion Ilescu του απένειμε τον Ανώτατο Ρουμάνικο τίτλο τιμής, “Grand Cross of the Order of the Star”, για την συνεισφορά του στην προσπάθεια ένταξης της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος ο Jean – Claude Juncker τον Μάιο του 2003 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης Trier και από τον Ιανουάριο του 2004 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης της Ορεστιάδας Έβρου.

Μετά τις εκλογές στις 13 Ιουλίου 2004 επανεκλέχθηκε Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών και τέθηκε επικεφαλής μιας κυβέρνησης η οποία αποτελείται από το Χριστιανο-Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Λουξεμβούργου.

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2004 στην άτυπη συνάντηση του Ecofin στο Scheveningen, εκλέχθηκε πρόεδρος του Eurogroup. Η θητεία του αυτή άρχισε την 1 Ιανουαρίου 2005 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Είναι ανανεώσιμη για μια κόμη φορά.

Επίσης διετέλεσε διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) από το 1989 μέχρι και το 1995 και από το 1995 έγινε διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (International Monetary Fund) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (Europeian Bank for Reconstruction and Development EBRD)

 

Prime Minister
Minister of Finance

Jean-Claude Juncker was born on 9 December 1954 in Redange-sur-Attert in western Luxembourg. He obtained a Master’s in Law in 1979. He was sworn in as a barrister in February 1980. but in fact never practised this profession. It was also in this major city of Alsace that Jean-Claude Juncker met his future wife, Christiane Frising.

In June 1984, Jean-Claude Juncker was elected to the Luxembourg Parliament (Chamber of Deputies) for the first time. He was appointed Minister for Labour and Minister in charge of the Budget in Jacques Santer’s first Government a position he held until 1994. On 20 January 1995 he was appointed Prime Minister. Even as head of Government, he continued to fulfil the roles of Minister of Finance, Minister of Labour and Employment and Minister for the Treasury.

In 1991, in the seat of chairman of the “Ecofin” Council, Jean-Claude Juncker became one of the main architects of the Maastricht Treaty, especially the section relating to economic and monetary union, large passages of which were drafted by his own hand.

At the informal “Ecofin” meeting in Scheveningen on 10 September 2004, Prime Minister and Minister of Finance Jean-Claude Juncker was elected President of the Eurogroup, the informal meeting of the Ministers of Finance of the Euro area. Mr Juncker thus became the first elected and permanent President of the Eurogroup. His mandate starts on 1 January 2005 and ends on 31 December 2006. It is renewable once.

Among many awards and titles he has obtained in his political career, he became also since January 2004 an honorary citizen of Orestiada, a town situated in north-eastern Greece, in the Thrace region. Jean-Claude Juncker adores Greece and he espsecially loves the city of Orestiada. During the ceremony that announced him as a honorary citizen of Orestiada, he felt very touched when a choir of little children sang a traditional song of his birthplace.