Γενικές Ανακοινώσεις

Πρόσκληση 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού της Ορεστιάδας

4ο  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

με θέμα

«Κοινωνία, Οικονομία, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Νέα Ορεστιάδα, 14 έως 16 Μαΐου 2021

Σημαντικές ημερομηνίες:

Υποβολή τίτλων εισηγήσεων ακολουθούμενων από περίληψη (200 λέξεις):

31 Ιανουαρίου 2021

Συνέδριο:

14 έως 16 Μαΐου 2021

Υποβολή πλήρους κειμένου για τον τόμο με τα πρακτικά του συνεδρίου:

31 Ιουλίου 2021

 

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές θεματικές κατηγορίες:

·         Επιπτώσεις της κρίσης

·         Κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη

·         Τοπική αυτοδιοίκηση

·         Εκπαίδευση

·         Πολιτισμός

·         Φυσικό και αστικό περιβάλλον

·         Αγορά εργασίας

·         20 χρόνια λειτουργίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στη Νέα Ορεστιάδα

·         Λαογραφία

·         Δημογραφία

 

Οι τίτλοι εισηγήσεων και οι περιλήψεις να αποστέλλονται στον Καθηγητή Ευάγγελο Μανωλά στη διεύθυνση: emanolas@fmenr.duth.gr

Τα πρακτικά των προηγούμενων συνεδρίων διατίθενται δωρεάν από τις ιστοσελίδες των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ. και του Δήμου Ορεστιάδας.

Εάν το συνέδριο δεν πραγματοποιηθεί δια ζώσης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Ευάγγελος Μανωλάς

Καθηγητής Δ.Π.Θ.

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου της covid-19, με την διαδικασία drive through στην πόλη της Ορεστιάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου της covid-19,

με την διαδικασία drive through στην πόλη της Ορεστιάδας

 

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και για την ορθότερη εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο Νομό Έβρου, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τον Δήμο Ορεστιάδας διοργανώνει δωρεάν μαζικές δειγματοληψίες (rapid tests) για τον κορωνοϊό, με τη μέθοδο drive through στην πόλη της Ορεστιάδας.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, ώρες 09:00 έως 15:00, και υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας και το Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ορεστιάδας. Η Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Ορεστιάδας, σε ειδικό σημείο, το οποίο θα διαμορφωθεί κατάλληλα για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των αυτοκινήτων. Προς αποφυγή του συνωστισμού και για την ασφάλεια των εμπλεκομένων η κίνηση των οχημάτων θα ρυθμίζεται από την Τροχαία.

Για τη μετακίνησή τους με σκοπό τη συμμετοχή στην παραπάνω δράση οι πολίτες θα αποστέλλουν sms με αριθμό 1 στο 13033. Στη συνέχεια θα προσέρχονται στο προαναφερόμενο σημείο, φορώντας μάσκα, έχοντας μαζί τους τον προσωπικό αριθμό υγείας ΑΜΚΑ και δηλώνοντας το κινητό τους τηλέφωνο. Οι πολίτες, επιβαίνοντες σε αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες, θα υποβάλλονται στην εξ αποστάσεως θερμομέτρηση και δειγματοληψία για τον κορωνοϊό τη στιγμή διέλευσής τους από το σημείο ελέγχου.

Τα αρνητικά αποτελέσματα του τεστ COVID-19 θα γνωστοποιηθούν στους συμμετέχοντες πολίτες μέσω SMS, ενώ όσοι είναι θετικοί στο ιό θα ενημερωθούν μέσω τηλεφώνου.

Η παρούσα δράση έχει στόχο την έγκαιρη ανίχνευση περιστατικών, με γνώμονα πάντα την προστασία της υγείας των πολιτών, καθώς δεν χρειάζεται να μετακινηθούν σε νοσοκομείο, διαγνωστικά κέντρα κλπ., ενώ παράλληλα παρέχει σημαντική αποφόρτιση του συστήματος Υγείας.

 

Διαβάστε την ανακοίνωση σε pdf

Ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη ξεκινά υπό την αιγίδα του Δήμου Ορεστιάδας

Ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Νέων

με προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη ξεκινά υπό την αιγίδα του Δήμου Ορεστιάδας

 

Μαθητές Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων καλούνται να συμμετάσχουν στον πρώτο μαθητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του παγκόσμιου οργανισμού, Envolve Entrepreneurship

Ο Δήμος Ορεστιάδας υποστηρίζει τον «1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη». Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον παγκόσμιο οργανισμό υποστήριξης επιχειρηματικότητας, Envolve Entrepreneurship (www.envolveglobal.org), ο οποίος, έπειτα από  8 χρόνια παρουσίας στην ελληνική startup και επιχειρηματική σκηνή, ανοίγει τις πόρτες του στα σχολεία. Ο Δήμος Ορεστιάδας και το Envolve Entrepreneurship καλούν ομάδες από Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. O διαγωνισμός είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Παιδείας  και Θρησκευμάτων.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να ενεργοποιήσει μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα,  θέτοντας την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής τους.

Όραμα του οργανισμού είναι η ανάδειξη και η καλλιέργεια επιχειρηματικών δεξιοτήτων για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών, η δράση των οποίων θα ενσωματώνει τις αρχές της υπεύθυνης επένδυσης.

Οι ομάδες των μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα υποβάλλουν σε ψηφιακή πλατφόρμα την επιχειρηματική τους ιδέα, καταθέτοντας το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), την τεκμηρίωση του αειφόρου προσανατολισμού, καθώς και video με παρουσίαση του τελικού προϊόντος/υπηρεσίας.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τους εκπαιδευτικούς (ως επικεφαλής των ομάδων μέσω της ιστοσελίδας https://envolveglobal.org/el/education/school_contest/. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, λήγει την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021.

Σχολιάζοντας την έναρξη του διαγωνισμού, o Αλέξανδρος Νούσιας, Διευθυντής του Envolve Entrepreneurship στην Ελλάδα, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη νέα αυτή δράση,  η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πυλώνα του οργανισμού μας. Η ομάδα του Envolve ήταν πάντα κοντά στους μαθητές και στα σχολεία, με διοργανώσεις συζητήσεων στην τάξη και εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών σε start-up εταιρείες. Η ομάδα μας απαρτίζεται από νέα άτομα που αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες και τις ανάγκες των νέων, με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών».

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν, θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής. Οι νικήτριες ομάδες θα λάβουν έπαθλα από τον οργανισμό Envolve Entrepreneurship και συνεργάτες του, τα οποία θα τις βοηθήσουν να συνεχίσουν την ανάπτυξη της ιδέας τους σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η λίστα των βραβείων θα ανακοινωθεί σύντομα και θα ενημερώνεται διαρκώς.

O Jimmy Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Envolve Entrepreneurship και επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικής Ευθύνης του Libra Group στην Ελλάδα, δήλωσε: «Η δράση μας ξεκίνησε το 2012 εν μέσω οικονομικής ύφεσης με στόχο να βοηθήσουμε ανθρώπους με όραμα. Σήμερα δίνουμε μία πλατφόρμα στους νέους να εκφράσουν το όραμά τους και θέλουμε να τους υποστηρίξουμε να το υλοποιήσουν. Ανέκαθεν θεωρούσαμε ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι και το ισχυρότερο κεφάλαιο της Ελλάδας, και ελπίζουμε ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας θα αναδειχθούν ομάδες και ιδέες που θα εμπνεύσουν, τόσο τον μαθητικό όσο και τον επιχειρηματικό κόσμο».

Ο μαθητικός διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, του Δήμου Βέροιας, του Δήμου Νεάπολης – Συκεών του Δήμου Νέας Σμύρνης και του Δήμου Ορεστιάδας.

Το MEdIES, το Open Coffee Heraklion, το POS4work, το Women Do Business και το Bizrupt, στηρίζουν επικοινωνιακά το μαθητικό διαγωνισμό (community partners).

To Envolve ιδρύθηκε το 2012 από το Libra Group, με αποστολή να υποστηρίξει επιχειρηματίες στην Ελλάδα και την Αμερική μέσω τριών πυλώνων: εκπαίδευση, πόροι και βραβεία. Στην Ελλάδα, μέσω της διοργάνωσης επτά κύκλων του ετήσιου διαγωνισμού Envolve Award Greece, έχει αναδείξει 31 νικητές που δραστηριοποιούνται σε 19 διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, έχοντας δημιουργήσει περισσότερες από 1.800 θέσεις εργασίας, προσελκύοντας παράλληλα επενδύσεις άνω των €120 εκατομμυρίων, με την αποτίμησή τους να ξεπερνά τα €300 εκατομμύρια. Ο μαθητικός διαγωνισμός υπάγεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του οργανισμού, ενώ προγραμματίζει νέες δράσεις για τη νέα γενιά.

 

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου σε μορφή pdf

 

Πράσινες Αποστολές – Green Missions

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Πράσινες Αποστολές – Green Missions» –
Μαθαίνουμε να ανακυκλώνουμε σωστά & Κερδίζουμε δώρα!

Μπες στον διασκεδαστικό κόσμο της ανακύκλωσης!

Ο Δήμος Ορεστιάδας προσφέρει στους δημότες την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο ανακύκλωσης, μέσα από ολιγόλεπτες εκπαιδευτικές «Πράσινες Αποστολές – Green Missions». Ολοκληρώνοντας ο δημότης τους απαιτούμενους στόχους, κερδίζει επιπλέον πόντους επιβράβευσης από το ενημερωτικό υλικό και παράλληλα αποκτά συμμετοχή σε κληρώσεις Followgreen για υπέροχα δώρα.

Κάθε 10 ημέρες,

μία νέα «Πράσινη Αποστολή» θα είναι στη διάθεση των δημοτών!

Λάβε μέρος και μπες στην κλήρωση για ένα Xiaomi Redmi 9A 32GB: www.followgreen.gr/orestiada/Mission/Single/2510

 

Τα «Green Missions» εμφανίζονται με συγκεκριμένη θεματική και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες την «εκπαίδευση» και τη «δράση»:

– Μέσω της εκπαίδευσης ο δημότης ολοκληρώνει στόχους είτε διαβάζοντας άρθρα, είτε παρακολουθώντας  βίντεο και δοκιμάζοντας τις γνώσεις του σε κουΐζ για την ανακύκλωση.
– Μέσω της δράσης ο χρήστης αποκτά συμμετοχή στην ενεργή κλήρωση του Followgreen.

Για την επιτυχή έκβαση του «Green Mission» πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα βήματα (στόχοι), ώστε οι πόντοι να προστεθούν στον λογαριασμό του δημότη.

Η ανάδειξη του/της νικητή/τριας της κλήρωσης θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής επιλογής τυχαίου αριθμού. Το δώρο θα αποστέλλεται στον χώρο της επιλογής του/της νικητή/τριας μέσω εταιρείας courier, ύστερα από την ταυτοποίηση των στοιχείων του/της. Απαραίτητη προϋπόθεση μίας έγκυρης συμμετοχής είναι η ολοκλήρωση των στόχων του Green Mission με παράλληλη εξαργύρωση των απαιτούμενων πόντων στην ενεργή κλήρωση.

Σας ευχαριστούμε όλους για την προσπάθεια που καταβάλλετε καθημερινά ανακυκλώνοντας και ελπίζουμε να συνεχίσετε, ακόμη δυναμικότερα μέσω αυτής της εκπαιδευτικής δράσης.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου σε μορφή pdf

 

Λειτουργία ΚΕΠ από 23 Νοεμβρίου 2020

Το ωράριο λειτουργίας για όλα τα ΚΕΠ της χώρας διαμορφώνεται από 7.30 πμ έως 15.30 μμ, Δευτέρα έως Παρασκευή.

 Η εξυπηρέτηση των πολιτών που θα προσέρχονται θα πραγματοποιείται από τις

 7.30 πμ μέχρι τις 15.00 μμ.

 Η προσέλευση των πολιτών θα γίνεται αυστηρά κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης (ραντεβού) .

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΑΡ ΦΑΚ .ΔΥΜΣ/Φ. 5/38/ ΑΡ.Π  ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ  -ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

 

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο σε pdf

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων ΕΠΑΛ Ορεστιάδας προϋπολογισμού 2.488.970,00 Ευρώ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                 « ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΠΑΛ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ  ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2.488.970 € » .

 

Την Τρίτη 10/11/2020, αναρτήθηκε από την Ε.Υ.Δ  Α.Μ-Θ , ο οριστικός πίνακας κατάταξης αξιολογημένων προτάσεων στη « Δράση 4γ.8.1 Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στην Περιφέρεια Α.Μ –Θ».

Ο Δήμος Ορεστιάδας ενέταξε με υψηλότατη βαθμολογία αξιολόγησης το έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση συγκροτήματος κτιρίων ΕΠΑΛ Ορεστιάδας» προϋπολογισμού 2.488.970 €.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ενεργειακής αναβάθμισης που αφορά σχολική μονάδα του Δήμου μας.

Το σχολικό κτιριακό συγκρότημα που πρόκειται να αναβαθμιστεί είναι συνολικού εμβαδού 6.461,22 m2 και αποτελείται από το συνολικά 12 κτίρια τα οποία περιλαμβάνουν αίθουσες διδασκαλίες, εργαστήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος στηρίζεται στην εφαρμογή παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο κέλυφος και στα τεχνικά συστήματα των κτιρίων, καθώς και στην ενσωμάτωση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η προσέγγιση για την ενεργειακή αναβάθμιση βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές για την επίτευξη μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της προσπάθειας του Δήμου Ορεστιάδας για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο

 

 

Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης περιλαμβάνει παρεμβάσεις εκτός των άλλων σε:

•ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ & ΣΤΕΓΩΝ

•ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ & ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ

•ΦΩΤΙΣΜΟ

•ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

•ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

•ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

•ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

 

 

                                  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

                                       ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

 

Διαβάστε το κείμενο σε pdf