Δελτίο Τύπου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ορεστιάδας – Προστασία από πυρκαγιές

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκινά από την 1η Μαΐου και λήγει την 31η Οκτωβρίου υπενθυμίζουμε στους συμπολίτες μας απλές οδηγίες για να προστατεύσουμε το φυσικό μας πλούτο:

Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.
Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων και κυρίως των τρακτέρ, μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές ή μισθωτοί οικοπέδων εντός των οικισμών και σε απόσταση 100 μέτρων απ’ αυτούς φροντίζουν για τον καθαρισμό τους από 1 Απριλίου έως 30 Απριλίου καθώς και την συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Αν οι υπόχρεοι προς καθαρισμό δεν συμμορφωθούν, ο δήμος επιβάλλει πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ. Σε κάθε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους, η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.
Αν τυχόν αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ. 199) ή στην Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης (τηλ. 112) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

Ø  την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε

Ø  την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

Ø  το είδος της βλάστησης που καίγεται (δένδρα, θάμνοι, χόρτα)

Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρχών και τις διαδρομές που θα σας υποδείξουν.

Ευελπιστούμε στην ευαισθησία και συνεργασία των συμπολιτών μας, προκειμένου να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και τις ζωές μας.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ  ΠΡΑΣΙΝΟΥ

& ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Καραγιάννης Γεώργιος

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου σε μορφή pdf